u.s Department of Labor Assistant Secretary for
Occupational Safety and Health

Washington. D.C. 20210

AUG 3 2001

John McKnight, Director

Environmental and Safety Compliance
National Marine Manufacturers Association
1819 L Street, N.W.-Suite 700

Washington, D.C. 20036

Dear Mr. McKnight:

Thank you for your July 11,2000 letter to the Occupational Safety and Health Administration's
(OSHA''s) Directorate of Compliance Programs (DCP). This letter constitutes OSHA's
interpretation only of the requirements discussed and may not be applicable to any question or
situation not delineated within your original correspondence. Y ou had specific questions with
respect to the application of OSHA safety and health standards to the recreational boat building
industry .Please excuse our delay in responding to your letter .

Your letter requests OSHA to clarify whether the recreational boat building industry is regulated
under OSHA 's general industry standards in 29 CFR Part 1910 or OSHA 's standards for
shipbuilding in 29 CFR Part 1915. According to your letter, the industry has understood that it
was regulated under Part 1910, but OSHA inspections have applied Part 1915 to recreational
boat building facilities that are adjacent to navigable waters.

Shipbuilding and Recreational Boat Building

Your letter states that shipbuilding, unlike boat building, is similar to large building construction,
and that the Part 1915 requirements for shipyards do not appropriately address the hazards and
processes in recreational boat building facilities.

Y our |etter notes that the recreational boat building process is similar to operating a wood
working shop. Y ou make the following points:

Recreational boat building is a repeatable, production line process performed in a
manufacturing plant specifically designed for the type of boats being built. The average
recreational plant manufactures 30 to 35 boats per day.

The mgjority of recreational boats are manufactured of fiberglass reinforced plastic, and
some small boats are made of aluminum.
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Boat building is classified in adifferent SIC code, SIC 3732, from shipbuilding, which is
SIC 3731. The L WDI rate for boat building is less than half that of shipbuilding.

The building of ships in shipyards presents hazards quite different from the production of
small recreationa boats, such aswork at high elevations, fall hazards over water,
extensive use of moveable rather than permanent scaffolding, and welding and confined
space hazards that are unigue to the construction of large vessels.

Your letter indicates that the processes used in manufacturing fiberglass boats include an initial
gel coat and lamination phase, followed by an assembly phase where small parts, carpet and
mechanical components are installed. Aluminum boat manufacturing involves the cutting and
bending of aluminum sheets into the proper size and shape, and the welding or riveting of these
pieces together, followed by painting and installation of components.

OSHA Standards and Compliance Policy

OSHA's general compliance policy has been that Part 1910 applies to boat building operations
that are located inland, i.e., are not on or adjacent to the navigable waters. OSHA has also stated,
however, that Part 1915 applies to boat building facilities if they are located on or adjacent to the
navigable waters. This position was set forth in a 1978 compliance directive (Program Directive
200-71; March 14,1978). The Directive clarified that the Part 1915 standards are special vertical
standards written for and applicable to workplace hazards found in shipyards and boat yards
located on the navigable waters, which include adjoining shore installations such as wharves,
drydocks, graving docks, temrinals, building ways, marine railways, and other areas customarily
used by the employer in shipbuilding. By contrast, the Directive noted that there are many small
vessel manufacturing establishments that are not on the navigable waters that engage in methods,
operations, and processes of the type found in general industry, and that these establishments are
not considered shipyards or boat yards under Part 1915. Examples of products produced in these
establishments include small fiberglass boats. The 1978 Directive was canceled for
nonsubstantive reasons in 1985, but the principle that Part 1915 applies to boat building on the
navigable waters and does not apply to boat building not so located has continued.

This position regarding the applicability of Part 1915 is based on the language of the pertinent
standards. Part 1915 was originally issued as a safety regulation under the Longshoremen's and
Harbor Workers Compensation Act and was subsequently adopted as an OSHA standard under
Section 6(a) of the OSH Act. See 29 CFR 1910.15. Part 1915 by its terms applies to employment
on the navigable waters in "shipbuilding,” which is defined as the construction of any "vessdl," a
term defined in 29 C.F.R. Part 1915.4(k) as "every description of watercraft ... capable of being
used as a means of transportation on water." Part 1915 by its terms applies to the construction of
any vessdl without regard to size or intended use. The literal language of the regulation does not
allow for an exemption for the building of small recreational boats.
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Nonetheless, we agree with your point that type of production process you descrive for small
recreational boatsis closely akin to many processes covered by the general industry standardsin
Part 1910, and differs significantly from the processes involved in shipbuilding. It is OSHA’s
view, based on areview of our compliance experience in boat building standards of 29 CFR Part
1910 more closely address the types of operations and hazards of recreational boat building than
do the shipyard standards of 29 CFR Park 1915. Further, Part 1910 standards are equally
protective of workers, compared with the requirements of Part 1915 that could be enforced in
recreational boat building.

Because of these reasons, OSHA will review all possible options to further address and clarify
the applicability of Parts 1910 and 1915 to recreational boat building. As part of thisreview
process, options may include the undertaking of limited rulemaking pursuant to Section 6(b) of
the Act to amend the scope provisions of the pertinent standards in order to clarify rhat Part 1910
and not Part 1915 applies to recreational boat building, whether adjacent to or away from the
navigable waters.

With respect to the time necessary to complete this process, OSHA wil continue to follow the
policy that recreational boat building facilities not located on or adjacent to navigable water are
subject to the general industry standards in Part 1910. With respect to recreational boat building
facilities located on or adjacent to navigable waters, OSHA will consider violations of Part 1915
by recreational boat builders using the types of processes your letter describes to be de minimis,
if the employer isin compliance with the pertinent general industry standards in Part 1910,
which provide equivaent protection. Under Section 9(a) of the Act, violations that are de
minimis carry no penalty, do not require abatement, and do not result in the issuance of citations.
OSHA will issue compliance guidance to its field offices to this effect in the near future.

Thank you for your interest in occupationa safety and health. We hope you find this information
helpful. OSHA requirements are set by statute, standards and regulations. Our interpretation
letters explain these requirements and how they apply to particular circumstances, but they
cannot create additional employer obligations. This letter constitutes OSHA's interpretation of
the requirements discussed. Should you have any further questions, please feel free to call the
Division of Maritime Compliance at (202) 693-2399.

Sincerdly,
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Acting Assistant Secretary '/



